'Vipa чества 30-годишен юбилей'

01.04.2015

 

На 1-ви април 2015 г., VIPA - производител на техника за индустриална автоматизация, отпразнува 30г. от създаването си.

Основана на 01.04.1985г. от Волфганг Зеел в Ерланген, като фирма за визуализация и процесна автоматизация, от малка компания, VIPA израства до средно голямo предприятие с богата продуктова гама за всички задачи за автоматизация. Днес тя е част от YASKAWA Europe.

Всичко започва с разработката и производството на хардуерни и софтуерни компоненти за света на S5 контролерите. Това включва и първият в света вграден компютър за Siemens SIMATIC . Но само няколко години по-късно VIPA се разграничава от света на S5, и разработва първата собствена съвместима с S7 контролери, управляваща система 200V, последвана много бързо от системите 300V и 100V. С прекрачването на новото хилядолетие VIPA на няколко пъти сменя местонахождението си, като в крайна сметка се установява в Херцогенаурах, където се намира и до днес. Тази честа смяна на локациите е в резултат на непрекъснато нарастващата нужда от складово пространство за техниката и увеличениетo на персонала.

Важна дата в историята на компанията е представянето през 2004г. на първото PLC CPU, включващо технологията SPEED7, разработена от VIPA и нейния филиал Profichip.

За първи път в S7 света е постигната такава безпрецедентна скорост на работа. Тази технология е непрекъснато утвърждавана през следващите години, като е в основата на всички VIPA PLC управляващи системи.

Следващият крайъгълен камък в историята на VIPA е през 2012г., когато през ноември компанията става част от YASKAWA EUROPE. След повече от две години към днешна дата изглежда, че сътрудничеството между VIPA и YASKAWA е успешно и печелившо и за двете страни. Първите съвместно разработени продукти – като SLIO CPU iMC7 бяха представени на SPS /DRIVES 2014.

Фирмата е единствена в света, която предлага толкова разширена продуктова гама, включваща от компоненти за индустриална визуализация, PLC управления, честотни инвертори, серво задвижвания, та чак до роботи.

Освен, че чества 30-годишен юбилей VIPA прави промени и в топ мениджмънта си.

Главният изпълнителен директор Волфганг Зеел поверява управлението на следващото поколение лидери, но той ще продължи да бъде на разположение на управленския състав на VIPA за консултации и едновременно с това ще работи като управляващ директор на филиала Profichip.